Slik takler du et jobbintervju


Jobbintervju


Når du er innkalt til et intervju, anser arbeidsgiver deg som foreløpig kvalifisert til stillingen. Det lønner seg å stille godt forberedt.
Her er det mange fallgruver og mye å huske på for deg som arbeidssøkende


Forberedelser

Mange er veldig sløve med å forberede seg grundig til et jobbintervju. Mange er alt for opptatt med å være nervøse og glemmer rett og slett hva man egentlig skal gjøre den knappe halvtimen et jobbintervju som regel varer.

Skaff deg forhåndskunnskap om firmaet. Les på bedriftens hjemmeside og besøk også gjerne fimaet. All kunnskap er bra kunnskap her. Du kan også huske på at nesten alle arbeidsgivere som har innkalt deg til et intervju vil "google" deg også. Har du pinlige bilder eller ekstreme ytringer på Facebook eller noen andre steder bør du fjerne dette! Om du tar opp noen av punktene du har lagt merke til i selve jobbintervjuet vil du bli ansett som interesert, noe som gir et meget godt inntrykk!

Andre forberedelser kan være å følge firmaets dresskode. Ikke doll deg opp i dress om det er et firma som som kjører "casual friday" hver dag. På den andre siden skal du "aldri" møtte opp sjuskete og ustelt. Joggebukser er strengt forbudt her! Møtt opp på jobbintervjuet velstelt. Dusj, barber deg, lukt godt, ikke røyk et par timer før jobbintervjuet og ikke stink av alkohol.

Husk også at det er helt greit å være nervøs. Man skal faktisk være det. Man fokuserer bra når man er litt nervøs og man tar ikke ting for gitt. Om arbeidsgiver spør om eller hvorfor du er nervøs kan du svare at du ønsker så inderlig denne jobben. Da snur det til noe postivt i arbeidsgivers øyne!

en mann blir grillet på et jobbintervju

Førsteinntrykk
Dette er helt klart det viktigste under hele jobbintervjuet. Nemlig de første 10 sekundene du er der. Veldig mange arbeidsgivere har bestemt seg innen den tiden på opm du er aktuell for jobben eller ikke. Det kan være litt sneversynt, men sånn er det, og det er det viktig at du som arbeidssøkende tenker på når du går til ditt jobbintervju.

Enkle regler for et godt førsteinntrykk
 • Møt opp velstelt, lukt godt, anstendig kledd
 • Solid håndtrykk
 • Se intervjueren i øynene, ikke ned i bordet eller noen andre steder
 • Sitt framoverlent, ikke sleng deg tilbake i stolen og gjør deg selv til et møbel
 • Presenter deg tydelig. ikke begynn med mumling
 • Møt opp til rett tid
Om du følger disse enkle reglene vil du gjøre et godt førsteinntrykk. Foruten det nevnt ovenfor er sunn fornuft og allminnelig folkeskikk et must her.

en jobbintervjusituasjon

Selve jobbintervjuet

Arbeidsgiver åpner som regel med å fortelle om bedriften og den ledige jobben. Dersom det er informasjon som du på forhånd ikke har fått svar på, kan du spørre om dette under intervjuet. Eksempel på dette kan være om arbeidsoppgaver, utviklingsmuligheter og arbeidsmiljø. Her er det en potensiell fallgruve med en gang. "Aldri" spør om noe som har vært beskrevet i utlysningsteksten eller noe som de allerede har forklart. Gjør du det vil det gi et dårlig inntrykk av deg. "har han/hun i det hele tatt lest utlysningsteksten...?. "hører han/hun ikke etter?

Du presenterer deg, og arbeidsgiver stiller deg spørsmål. Under finner du noen av de spørsmålene det er vanlig å stille under et intervju. Du kan også få andre spørsmål, og du behøver heller ikke få alle disse spørsmålene. På forhånd må du ha tenkt gjennom hvordan du vil svare. Det er også vanlig med en gjennomgang av CV'en din. Er du usikker på hvordan du skriver en god CV kan du finne en fin guide her: Hvordan skrive en bra CV

Eksempler på spørsmål du kan bli stilt på et jobbintervju
to mennesker som tar hverandre i hendene
 • Hvorfor søkte du på denne jobben?
 • Hva har du arbeidet med tidligere?
 • Hvorfor sluttet du i ditt tidligere arbeid?
 • Hva gjorde du i den perioden det er hull i CVen?
 • Kan du fortelle meg om noen negative sider ved deg selv?
 • Kan du fortelle meg om noen positive sider ved deg selv?
 • Hvorfor bør vi ansette akkurat deg?
 • Hva tror du at du jobber med om fem år?
 • Hva er dine sterkeste sider?
 • Hva kan du bidra med på denne arbeidsplassen?
 • Foretrekker du å jobbe selvstendig eller i team?

Hvordan svare på den vanskeligste spørsmålene?
Her er det viktig at du på forhånd har øvd deg på hva du skal svare når du får vanskelige spørsmål. Noen gode tips er det dog for hva man skal og ikke skal svare.

Kan du fortelle meg om noen negative sider ved deg selv?
Dette er det vanskeligste spørsmålet man kan få på et intervju og her bli veldig mange usikre. Man blir faktisk stilt ovenfor et dilemma, man kan ikke svare ting som er direkte skadelig for sjansene for å få jobben du er intervjuet for. Arbeidsgiverne er ikke så veldig interesert i hva dine svakeste sider er, de vil bare se hvordan du takler en vanskelig situasjon og også finne ut om du er en person med selvinnsikt.

Så hva svarer man? For guds skyld ikke svar, "kommer ikke på noen svake sider ved meg selv". Da blir du ansett som selvhøytidlig, overlegen og ganske usmakelig. Det du heller kan svare kommer selvfølgelig an på hvilken jobb du søker. Men du kan godt si at du presser deg selv for hardt noen ganger for å oppnå et mål. Da snur du noe negativt til noe postivt.

Hvorfor sluttet du i ditt tidligere arbeid?
Her er det viktig at du er 100% ærlig. Ikke kom med unnskyldninger eller ansvarsfraskrivelse. Arbeidsgivere vil skjekke det med dine referanser uansett. Om det er ekstreme grunner til at du sluttet i ditt tidligere arbeid så må du fortsatt være ærlig om dette. Om du gjorde noe dumt som gjorde at du fikk sparken må du fokusere på at dette er et tilbakelagt stadium og at du har tatt lærdom av hendelsen og er fast bestemt på at dette aldri skjer igjen.

Hva gjorde du i den perioden det er hull i CVen
Arbeidsgivere generelt missliker hull i CVen på det sterkeste. Om du som leser dette enda ikke har hull i din CV, unngå dette!
Det kan være mange grunner til at man har hull i sin CV. Man kan ha vært gravid og hatt fødselspermisjon, man kan ha sittet i fengsel, man kan ha vært alvorlig syk.

Vær obs på hva du sier her. Ikke fortell usannheter, dette kan bli oppdaget og da får du ikke jobben. Ikke snakk for mye. Svar kort og konsist på årsaken til dine hull er. Har du for eksempel vært syk så sier du noen få setninger om det. Ikke legg ut i det vide og det brede om din diagnose.

Følger du disse enkle retningslinjene vil du nok lykkes i ditt
neste jobbintervju!
Lykke til! Hilsen oss i Skolejobb.no!
UtbudetSkoljobb.se